[REVIEW] GAASTRA VAPOR 2007

De laatste maand dat ik deze geweldige zeilen mag gebruiken is aangebroken! De nieuwe gaastra Vapor 2008 zeilen komen laatste week van februari ongeveer binnen. Onderstaand heb ik allemaal getest met de Gaastra Zeilen.

Gaastra Vapor (2007) en Masten
Ik heb slechts de 5.5 en 6.5 in mijn bezit gehad, dus alleen de RDM masten getest:
-Gaastra RDM 100% (2007), werkt uiteraard goed, ik heb echter slechts 1 sessie met deze mast gevaren… Nadeel van deze mast is dat ze niet allemaal zo goed uit de fabriek kwamen.
-Gaastra RDM 100% (2008), de beste mast die ik in het zeil gehad heb. Het zeil heeft met deze mast het grootste bereik. De Gaastra Vapor 6.5 kan ik met mijn 80kg varen van 12 tot 30+ kn.
-Naish Firestick, een zeer goed alternatief! De firestick zit erg dichtbij de gaastra 2007/2008 RDM. De mast was misschien iets stijfer in de top. Deze mast is wel leuk als je iets zwaarder gebouwd ben.
-Arrows Magic Stix 9 RDM, matige oplossing… Deze mast heb ik wel het meeste gebruikt, omdat ik een aardig tijdje moest wachten op de Gaastra masten. De Arrows mast is veel softer in de top, dit zorgt ervoor dat het zeil bij harde vlagen weinig lift geeft. Dit is wel een leuk effect voor de superlichte surfers.

Downhaul
Ik geef mijn Gaastra Vapors de rec. settings + een beetje. Dat kleine beetje varieert van 1 tot maximaal 10mm meer downhaul.

Outhaul
Altijd 2cm negatief, bij 4cm negatief vind ik het zeil niet lekker handelbaar. Wanneer de outhaul aangetrokken wordt krijg je een stabieler zeil.

Lattenspanning
Onderste lat best wel veel spanning, daarna steeds minder. De latten zonder cambers geef ik geen spanning ofwel neutraal, dus ik zie heel vaag rimpeltjes.

Giek
Beide zeilen vaar ik met een AMEX 160-220 carbon giek, deze giek is vrijwel hetzelfde als de Prolimit 160-220. Trapezetouwtjes positie is afhankelijk van persoon en vaarstijl.